Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016


Στο χωριό τα νέα μεταδίδει ο θλιμμένος  παρατεταμένος με παύσεις  ήχος  της καμπάνας.
Κάποιος έφυγε πάλι , σε κάποιους κοντινός και αγαπητός , σε άλλους γνωστός και σε άλλους  ξένος .
Το χωριό έχει πληθύνει στους νέους καιρούς , πολλοί που ήρθαν για να κτίσουν το δεύτερο σπίτι τους , το εξοχικό , μιας και η θάλασσα το αγκαλιάζει στον νοτιά και έτσι δεν πολυγνωρίζονται ή και συγχνωτίζονται όλοι μεταξύ τους.
-          Ποιος έφυγε ; Α! τι κρίμα , νέος άνθρωπος  χάθηκε, φτωχός βι
οπαλαιστής ο καημένος . Τι κρίμα ακούγεται από τα χείλη αυτών που  μάθανε  το άσχημο « νέο» και το μεταδίδουν στους άλλους γνωστούς του χωριανούς.
Ναι εκείνος , με το τρακτέρ , που  έμενε στο φτωχικό σπιτάκι στην πάνω γειτονιά , ψηλά στον λόφο , ο αδύνατος με το σκαμμένο πρόσωπο και τα γρετσιασμένα από την δουλειά  χέρια.
Ήταν ΄αρρωστος  το τελευταίο διάστημα , βασανιζόταν , ε! δεν κατάφερε να ξεγελάσει τον θάνατο , παρόλο που η μορφή του πριν αρρωστήσει θαρρείς  και τον περιγελούσε τον χάρο με το καλαμπουράκι και  το κρασάκι .
Περιπλανήθηκε αρκετά σε Γερμανία , εδώ οδηγός σε φορτηγό  , αγρότης μετά με το τρακτέρ για πολεμοφόδιο  και κατά το τέλος με «λιγοστά ζώα» να τα ακολουθεί στα μονοπάτια με τους βάτους και τα  χωράφια με  βλάστηση για τροφή.
-          Οι γειτονιές σήμερα ήταν από το πρωί βροχερές, νωπές , οι λακκούβες και οι δρόμοι πιο άσχημοι και «λεροί» και οι πολλές μαυροφορεμένες χήρες από την αυλή των σπιτιών τους ρωτούν σταυροκοπιώντας  για την ώρα του κατευόδιου.
Δεν διάλεξε να φύγει μέρα ηλιόλουστη, χαρούμενη , αλλά βροχερή , συννεφιασμένη . μολυβί, όπως και η φτωχική ζωή του ( όχι ότι δεν πέρασε και χαρές με γλέντια και γλεντζές όπως ήταν από την φτιασιά του δεν το έβαζε κάτω στην κακομοιριά ).
Αποχαιρέτησε μέσα από τις αστραπές και τις βροντές , την ασταμάτητη μουρμούρα της βροχής και πέρασε στον δρόμο της γαλήνης πια.
Το χωριό σιωπηλό , σχεδόν μόνο του μετά το πολύβουο Καλοκαίρι κάνει τους λογαριασμούς του για αυτά που φύγαν και πέρασαν ( καλώς ή κακώς καμωμένα θα φανεί στο μέλλον) και τα τωρινά ή αυτά που ερχονται.
Σήμερα πάντως θα συνοδέψουν τον χωριανό τους υπό τον ήχο της αδιάκοπης βροχής αντί για μοιρολόι στην τελευταία κατοικία της ειρήνης πια και της ανάπαυσης στην αιώνια γαλήνη. Αναπαύσου εν Ειρήνη..


Δεν υπάρχουν σχόλια: