Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Το Νέο Μουσείο της Νικόπολης



Μετά την Αθήνα τώρα και η Πρέβεζα μπορεί να υπερηφανεύεται για το νέο μουσείο της.
Σε λίγο καιρό και η Άρτα , ακολούθως η Ηγουμενίτσα και εν τέλει όλη η Ήπειρος που απέκτησε θαυμαστά μουσεία.

¨Από ένα άρθρο της ιταλίδας δημοσιογράφου Adriana Pavin στο περιοδικό Foro Elleniko, που επισκέφθηκε τoν νομό Πρέβεζας.¨

« Η Πρέβεζα είναι η πιο μικρή πόλη της Ελλάδας , αριστοκρατική, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού .
Είναι προικισμένη μ΄ένα λιμανάκι εξοπλισμένο και πλούσιο με βάρκες ψαρέματος και τουριστικά σκάφη. Στην παραλία , όπως ένα περιδέραιο , ξεπηδούν μικρά κτίρια , χρωματιστά από το παρελθόν , καφετέριες και χαρακτηριστικές ταβέρνες.

Η παλαιά πόλη με το Σειτάν Παζάρ είναι γραφική , αλλά η όλη ατμόσφαιρα διατηρεί μαρτυρίες των ανθρώπων που την έχουν κατοικήσει από τους γότθους στους Οθωμανούς. Νομίζεις ότι στην αρχαιότητα ήταν νησί…..»

Ένα από τα πρώτα εκθέματα του μουσείου είναι η προτομή του Οκταβιανού Αυγούστου , ιδρυτή της Νικόπολης, εις ανάμνηση της νίκης του στο Άκτιο .
Στην ίδια ενότητα εντυπωσιάζει ένα τεράστιο μαρμάρινο τμήμα κίονα με ανάγλυφες παραστάσεις από πομπή των θεών και λίγο παρακάτω η καρυάτιδα της Νικόπολης έστω και αποκεφαλισμένη εκπέμπει όλο το μεγαλείο της ρωμαϊκής πόλης και του διάκοσμού της.

Τα ευρήματα από αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι κάτοικοι της Νικόπολης εκτίθενται και αυτά στη Α΄ενόητα.
Είναι αρκετά τα αγάλματα θεοτήτων που λατρεύονταν στη αρχαία Ρώμη, της θεάς Αθηνάς , την οποία συναντάμε ως Μινέρβα στη Ρώμη, που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και ακόμη περισσότερα τα τμήματα κτηρίων της μεγαλόπρεπης πόλης κατά τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.
Σε διαφορετική ενότητα εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινή ενασχόληση των κατοίκων της πόλης.
Κεραμουργία , ψάρεμα , κτ.λ.

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου , υλικό αποθήκης λίγο πριν το τέλος της έκθεσης , η οποία κλείνει με ένα εντυπωσιακό μαυσωλείο.
Ταφικά μνημεία απαράμιλλης τεχνοτροπίας πλουσίων ρωμαίων και αργότερα χριστιανών ηγεμόνων μαζί με τεφροδόχους αποδεικνύουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενταφιασμού και αποτέφρωσης. Εντυπωσιακές σαρκοφάγοι , αλλά και απλές θολωτές κατασκευές από κεραμίδι δείχνουν την κοινωνική τάξη των νεκρών.

Από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας ο Νομός Πρέβεζας , αλλά και μέχρι τώρα παραμελημένος από το κράτος στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης , ετοιμάζεται να πάρει ξεχωριστή θέση στην προτίμηση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η επιτυχία θα ολοκληρωθεί όταν η Εγνατία συναντήσει την Ιόνιο οδό.

Η πορεία του επισκέπτη
Η πορεία του επισκέπτη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου ξεκινά από το χώρο υποδοχής , όπου γίνεται η απαραίτητη σύνδεση του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο.
Κατόπιν ο επισκέπτης οδηγείται στους κύριους εκθεσιακούς χώρους μέσω ενός κατηφορικού διαδρόμου , όπου ένα χρονολόγιο , από τον 3ο αιώνα ως το 31 π.χ., και ενημερώνει τον επισκέπτη για τα κυριότερα γεγονότα που προηγήθηκαν της ίδρυσης της Νικόπολης.


Στην Αίθουσα Α, με θέμα « Η γένεση και η πορεία της Πόλης » παρουσιάζεται η αιτία που οδήγησε στη δημιουργία της πόλης και στη συνέχεια , η εξέλιξή της κατά τη Ρωμαϊκή και την Παλαιοχριστιανική εποχή.
Η έκθεση αναπτύσσεται μέσω ενός σχήματος που περιλαμβάνει τη ναυμαχία του Ακτίου και το μνημείο της Νίκης του Αυγούστου, τη ρωμαϊκή πόλη και τις υποδομές της και τη μετάβαση στην Παλαιοχριστιανική πόλη και τους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους.
Ο επισκέπτης παρακολουθεί διαδοχικά την ίδρυση της πόλης, τη θέση της μέσα στο Ρωμαϊκό κόσμο και την ιστορική της εξέλιξη παράλληλα με την τύχη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Οι δύο περίοδοι ακμής της πόλης , Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική , αναπτύσσονται παρατακτικά και αντιθετικά , δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει ολοκληρωμένη αντίληψη για την εξέλιξη της και να είναι σε θέση να συγκρίνει τις ομοιότητες και τις διαφορές κάθε εποχής.


Στην αίθουσα Β, με θέμα « Η Ζωή στην πόλη» , αναπτύσσονται θεματικές ενότητες , οι οποίες δεν εξαρτώνται απόλυτα από χρονολογικά κριτήρια, όπως συμβαίνει στην Αίθουσα Α. Προβάλλονται επιμέρους τομείς και εκφάνσεις του βίου των κατοίκων της Νικόπολης , όπως η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα.
Παρουσιάζονται , δηλ, παράγοντες που συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός οικονομικού και εμπορικού κέντρου εξασφαλίζοντας την ευημερία των κατοίκων του. Σκιαγραφείται επίσης, ο ιδιωτικός βίος και η στάση των ανθρώπων απέναντι στο θάνατο.
Οι δύο χρονικές περίοδοι ακμής της Νικόπολης , Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική , παρουσιάζονται στην Αίθουσα Β, ιδωμένες από μια διαφορετική σκοπιά, καταδεικνύοντας τη συνέχεια της ζωής στην πόλη.
Οι θεματικές ενότητες βοηθούν τον επισκέπτη να εμβαθύνει και να αποκτήσει γνώση για την καθημερινότητα της ζωής στη Νικόπολη, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων της.
Η παράθεσή τους δημιουργεί ένα είδος νοητικού περιπάτου του επισκέπτη , δίνοντας την αίσθηση ότι περιέρχεται μέσα από το λιμάνι, τα εμπορικά καταστήματα, τα εργαστήρια, τα σπίτια και τα νεκροταφεία της πόλης.
Στο διάδρομο απέναντι από την έξοδο της Αίθουσας Β, εκτίθεται αναπαραγωγή του κεντρικού τμήματος της tabula peutingeriana, Μεσαιωνικού αντιγράφου Ρωμαϊκού χάρτη, στο οποίο απεικονίζεται η Ακτία Νικόπολη, σε σχέση με άλλα μεγάλα κέντρα στην ευρύτερη περιοχή.
Με τη χρήση , κυρίως, εποπτικού υλικού , παρουσιάζεται η πορεία του εκτεταμένου ερειπιώνα της Νικόπολης , από την τελική εγκατάλειψη της πόλης και την τελική εγκατάλειψη της πόλης και τη λεηλασία των μνημείων της μέχρι τη διαδοχή της από τη νεώτερη πόλη της Πρέβεζας και την « ανακάλυψη» του ερειπιώνα της από τους περιηγητές.


Ο διάδρομος Δ τέλος , με θέμα «ανακαλύπτοντας τη Νικόπολη » είναι αφιερωμένος στην ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Η ενότητα αποτελείται από τρεις επιμέρους θεματικούς άξονες – Ερευνώντας τη Νικόπολη τον 20ο αιώνα.
Το Μουσείο της Νικόπολης αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό και ολοκληρωμένο βήμα στην συνολική ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών του νομού Πρέβεζας, ενόψει της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νικόπολης στον χώρο της αρχαίας πόλης , το οποίο είναι και το επόμενο στοίχημα των Τοπικών φορέων και της ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων .
Το Μουσείο παραμένει ανοικτό καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και χωρίς εισιτήριο.

"Το Κείμενο αναδημοσιεύεται από τοπική εφημερίδα "

4 σχόλια:

ikor είπε...

Πολύ όμορφο! Όταν μπήκα στην Πρέβεζα από την Άρτα, μου έκαναν εντύπωση τα επιβλητικά τείχη της Νικόπολης!

Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να δω και το μουσείο.

Να είσαι καλά doraF!

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια ότι είναι εντυπωσιακή η Νικόπολη και το Μουσείο δε μπορεί παρά να είναι όμορφο. Μέσα όμως στο Μουσείο,όλο το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν σκηνές που δεν έχουν δει τη δημοσιότητα. Άνθρωποι συμβασιούχοι(και οι επιστήμονες παρακαλώ) να δουλεύουν κάτω από τεράστια πίεση. Τρομακτική πίεση που έφτανε να είναι και η οικονομική, αφού όσοι από αυτούς είχαν ασφαλιστικά μέτρα δεν πληρώνονταν. Είναι ανάγκη να πούμε επίσης ότι "έπεσαν" τρομακτικά ξενύχτια και καταστρατηγήθηκαν για το "καλό" του Μουσείου και της κορδέλλας οι εργασιακές σχέσεις. Δεν υπήρξαν οχτάωρα.Η ιεραρχία από τα πάνω ως τα κάτω ποδοπάτησε κατακτημένα και αξιοπρέπεια εργαζομένων.
Αυτά για τη Νικόπολη.

ο κύριος "αμ" είπε...

Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή , που μπόρεσε και συνέδεσε την ζωή του με την πόλη της Πρέβεζας αλλά και την επαρχία της .
Συνδέθηκε με ευτυχισμένες στιγμές , δικές μου αλλά και τις οικογένειάς μου .
Είναι ο τόπος μου κι ας μην κατάγομαι απ' αυτήν !
Είχα δύο άτυχες στιγμές φέτος τις λίγες μέρες που βρέθηκα εκεί κάπου στην περιφέρεια της .
Η μία , όταν χρονικά δεν συνέπεσε η παραμονή μου εκεί με φίλο αρχαιολόγο ο οποίος θα μου "άνοιγε" τα μάτια (καταλαβαίνεις τι εννοώ) και η άλλη που δεν πρόλαβα την λειτουργία του νέου μουσείου (έφυγα στις 23/8 λίγες μέρες πριν την επίσημη λειτουργία του ).
Πρόλαβα όμως και πάλι , για πολλοστή φορά , να περπατήσω ατέλειωτες ώρες στα χαλάσματα της Νικόπολης (αγαπημένη βόλτα )!
Να σημειώσω εδώ , το πόσο αληθινή είναι η περιγραφή που δίνει η ξένη δημοσιογράφος . Σαν να την βλέπω τώρα .

σ.σ.: αν υπάρχει δικτυακός τόπος του μουσείου και τον γνωρίζεις , ενημέρωσέ μας .

doraF είπε...

φίλοι μου τα σχόλιά σας αναγνώσθηκαν με προσοχή.
Παρουσίασα το Μουσείο , που το επισκέφθηκα τον Αύγουστο, γιατί πιστεύω ότι άναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του όμορφου και για πολλά χρόνια αποκομένου αυτού τόπου!
"Ιkor", είμαι πεισμενη ότι θα ξαναπεράσεις από τα μέρη αυτά και θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το Μουσείο της Νικόπολης , το Νεκρομαντείο , την Νικόπολη και τόσα άλλα...
Φίλε "Ανώνυμε" , δεν γνωρίζω όσα καταμαρτυρείς ότι έγιναν πιέζοντας τους εργαζόμενους , κ.α , αλλά τα κατέγραψες και εμείς με προσοχή και προβληματισμό τα διαβάσαμε..
Φιλε "Κύριε "αμ"", γνωρίζεις τόσο καλά την πόλη και περπατάς στους δρόμους της και στις ανάσες της κάθε Καλοκαίρι...,
τι να πώ εγώ περισσότερο!!
Σας ευχαριστώ όλους σας .