Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009



ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ2009-2010
Έναρξη, Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009

ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ2009-2010
Έναρξη, Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 2350 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

1. Το «Ανοικτό Φιλοσοφικό Σχολείο» αποφάσισε να τιμήσει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Επίκουρου, ο οποίος αν και πρόσφερε τόσα πολλά στην πορεία για την απελευθέρωση και την ευτυχία της ανθρωπότητας, συκοφαντήθηκε όσο λίγοι καινοτόμοι και πρωτοπόροι της. Έτσι θα προσεγγίσουμε τη διδασκαλία του και τον περίφημο Κήπο του μέσα από την μελέτη των παρακάτω βιβλίων:

α) Επίκουρος, «Άπαντα», εκδόσεις «Κάκτος». Τα κείμενα του Επίκουρου αναφέρονται στη Φύση, την Κοινωνία, τον Άνθρωπο, την Ηθική. Πιο συγκεκριμένα: στο άτομο, τη φύση και τις ιδιότητές του, τα υλικά σώματα και τη δημιουργία τους, τη γέννηση και τη φθορά των κόσμων, το άπειρο σύμπαν, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τους σεισμούς, το θάνατο, το μετακόσμιο, τους θεούς, την ηδονή, το μέτρο, τη γνώση, τη φιλία, την αρετή, την αξία της φιλοσοφίας και του κριτικού στοχασμού, την τύχη και την αναγκαιότητα, την πρώτη αρχή κ.ά.


β) Δημόκριτος, «Άπαντα», 2 τόμοι, εκδόσεις «Ζήτρος». Η μελέτη της διδασκαλίας του Δημόκριτου είναι αναγκαία για να κατανοηθεί το έργο του Επίκουρου. Έτσι θα γνωρίσουμε τις απόψεις του για την πρώτη αρχή (άτομο και κενό), τις αισθήσεις και τα όριά τους, τη νόηση και τη συνείδηση, την αναγκαιότητα και την ηθική κ.ά.

γ)Λουκρήτιος, «Για τη Φύση των Πραγμάτων», εκδόσεις «Θύραθεν», 2005. Στο έργο αυτό ο Λουκρήτιος ασχολείται με τις θεμελιώδεις αρχές της ατομικής φυσικής, ‘τίποτα δε δημιουργείται από το τίποτα’, ‘τίποτα δεν καταλήγει στο μηδέν’, ‘η ύλη υπάρχει με τη μορφή αόρατων μικροσωματιδίων’ με την απειρότητα του σύμπαντος, της ύλης και του κενού, την παρέκκλιση των ατόμων και την ελεύθερη βούληση, τους άπειρους κόσμους μέσα στο άπειρο σύμπαν, την ενότητα νου και ψυχής, την αίσθηση και τη σκέψη, την προέλευση του κόσμου μας, τη γη και την ανάπτυξη της ζωής, κ.ά.

δ) Καρλ Μαρξ,
«Η διαφορά μεταξύ Δημοκρίτειας και Επικούρειας Φυσικής Φιλοσοφίας», 1841, εκδόσεις «Γνώση», 1983, εισαγωγή Παναγιώτη Κονδύλη. Στη διδακτορική του διατριβή, ο Μαρξ, βαθύς γνώστης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, επιχειρεί να καταγράψει και να αναλύσει τις βασικές ομοιότητες και διαφορές στην φιλοσοφική κοσμοθεωρία των δύο ανδρών. Έτσι, κρίνει και συγκρίνει τις απόψεις τους για τη φύση του ατόμου, τα είδη των κινήσεων που βλέπουν σ’ αυτό, τη διαμετρική αντίθεσή τους για το αν στη φύση κυριαρχεί η τύχη ή αναγκαιότητα, την ελευθερία της ανθρώπινης βούλησης, την καθημερινή πρακτική τους δραστηριότητα τόσο στις φιλοσοφικές σχολές τους όσο και στη ζωή τους, κ.ά.

ε) Kirk- Raven, «Οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι – Δημόκριτος», εκδόσεις «Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας», 1988.


στ) ΄Ιρβιν Γιάλομ, «Στον Κήπο του Επίκουρου – Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του Θανάτου», εκδόσεις «Άγρα», 2008. Στο έργο του αυτό, ο Γιάλομ εξετάζει την δύναμη των ιδεών και της άχρονης σοφίας του Επίκουρου για τον θάνατο, ενώ δεν διστάζει να αναγνωρίσει ότι εισάγει τις ιδέες του από νωρίς στη δουλειά του ως ψυχοθεραπευτής με ασθενείς που υποφέρουν από τον τρόμο του θανάτου.

2. Τα μαθήματα του «Ανοικτού Φιλοσοφικού Σχολείου» πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 7.00 μ.μ. έως 10.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αρχέλαος» του Δήμου Καλλιθέας, Γρυπάρη 195 & Σκρά. Τηλ. 6976026625. Είσοδος ελεύθερη. Με τη λήξη του κύκλου μελέτης των παραπάνω βιβλίων που αναφέρονται στον Επίκουρο, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

3. Κύριος Εισηγητής των μαθημάτων:
Ντούσας Δημήτρης, δάσκαλος – συγγραφέας.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ «ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»


Την Τρίτη 10/11/09 7:15 μμ
ο πυρηνικός Φυσικός κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος με Θέμα:
« Αντιλήψεις για την ατομική συγκρότηση της ύλης στην Ινδική Φιλοσοφία ».

2 σχόλια:

Katerina Kostaki Official είπε...

Καλησπέρα
Αν δεν κανω λάθος εργαζόμαστε και οι δυο στα ΕΛΤΑ,αλλά σε διαφορετικες υπηρεσιες.
Πέρα απο την συγκεκριμενη υπηρεσια ασχολούμαι με την συγγραφη .
Θα χαιρόμουν να τα λέγαμε καποια στιγμή.
Το e-mail μου είναι katerina.kostaki@gmail.com
και μπορείς να με βρείς στους παρακατω συνδεσμους:http:endlesslifejourney.blogspot.com & http://www.endless-journey.gr ,καθώς και στο facebook.

Κατερίνα Κωστάκη

Katerina Kostaki Official είπε...

Μια διόρθωση : http://endlesslifejourney.blogspot.com