Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ - & ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ

Aν και η ανάρτηση αυτή είναι ένα πολιτιστικό κάλεσμα, λόγω πιεσμένου χρόνου πραγματοποίησής του΄

θάθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για τα γεγονότα, που διαδραματίσθηκαν χθες Παρασκευή 09-01-09 το απόγευμα, μετά το τέλος του μεγάλου Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην οδό Ασκληπιού 14 στο κέντρο της Αθήνας ,

με την επίθεση των ΜΑΤ αδιακρίτως και αναίτια εναντίον πολιτών , δικηγόρων και καθενός παρευρισκόμενου εκεί .

Αναρωτιέμαι αν μπορούσε να λογαριάζει κανένας σε ισχύ τους νόμους και το Σύνταγμα που παραβιάσθηκαν απροκάλυπτα,

εκτος ....... αν δούμε αύριο τους υπαίτιους να λογοδοτήσουν!


- Με ζαμπελίσιο ηπειρώτικο τσίπουρο , κεντητές τηγανίτες ,με παραδοσιακό και λαικό μουσικό πρόγραμμα , στις 12 Γενάρη στο Γκάζι, Δευτέρα 7 μ.μ, στον Πολυχώρο Τεχνόπολις, θα γίνει η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Βάντας Κουτσοκώστα " Το τραγούδι των λύκων".

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και άλλοι Ηπειρώτικοι Σύλλογοι διοργανώνουν , ένα πολυθέαμα τέχνης, λόγου, μουσικής και γαστρονομικής παράδοσης στην αίθουσα " ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ" του πολυχώρου " ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ " με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου " το τραγούδι των λύκων".

Τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα ειναι:

Α) 6-10 μ.μ στην αίθουσα " ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ " έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, αποκλειστικά έργα των συλλογών τις οποίες έχει προσφέρει στην αδελφότητα Κυψελιωτών Άρτας ( η Κυψέλη είναι ο τόπος καταγωγής του καλλιτέχνη ), αλλά και στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων ( των οποίων την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει το φωτογραφικό αρχείο του μουσειου Μπενάκη).
Β) 7 μ.μ, η παρουσίαση του βιβλίου της ηπειρώτισσας συγγραφέως Βάντας Κουτσοκώστα με τίτλο " το τραγούδι των λύκων " .
Έχει θέμα ηπειρωτικό και είναι ένα βιβλίο - κραυγή για την ερήμωση και εγκατάλειψη των χωριών μας , την παράδοση , που χάνεται σιγά - σιγά και την οικολογική καταστροφή που τ΄απειλεί ανά πάσα στιγμή.

Γ) 8 μ.μ, Λαική και παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τον Αρτινό μουσικοσυνθέτη Τάκη Σούκα.
Σημαντική και η συμμετοχή του σπουδαίου καλλιτέχνη , δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πέτρου Λούκα Χαλκιά, που θα παίξει Ηπειρώτικα Μοιρολόγια ,μαζί με την παρέα του Αχιλλέα Χαλκιά ( βιολί ), Αχιλ. Μαρκόπουλο ( λαούτο), Θοδωρής Μπαλντούμας(ντέφι).

Δ) Θα προσφερθούν σπιτικά, παραδοσιακά εδέσματα και ποτά , ηπειρώτικο τσίπουρο, ζυμαρόπιτα, κεντητές τηγανίτες, οι πασμάδες ή σκομαϊδες και οι νυφιάτικες μπουγάτσες.
Η ζυμαρόπιτα ή κασιόπιτα ή αλευρόπιτα ή χοσμερή είναι μια κατεξοχήν ηπειρώτικη πίτα, η οποία γινεται χωρίς φύλλο , με βάση το χυλό και παρόλο που είναι φτηνή ως προς τα υλικά , είναι πολύ γευστική και καταδεικνύει την ευριματικότητα της ηπειρώτισας μάνας, την οποία έπρεπε σε δύσκολους καιρούς να επιστρατεύσει για να μεγαλώσει τα παιδιά της

Ε) Το βιβλίο παρουσιάζει ο Γιώργος Αρμένης , σκηνοθέτης - ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, ο αθρογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστου , 0 Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός Παιδείας, ο Αργύρης Ντινόπουλος συγγραφέας, με προσφώνηση από τον πρόεδρο της Πανηπειρώτικης καθηγητή ιατρικής Κώστα Αλεξίου.

ΣΤ) Συντονίζει η δημοσιογράφος Αγλαϊα Κυρίτση, ο δημοσιογράφος των "Νέων" Γιώργος Παπαχρήστου.

Δευτέρα 12 Γενάρη , ώρα 7 μ.μ στην αίθουσα " Κωστής Παλαμάς" της " Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων- Πειραιώς 100. Γκάζι. σ΄'ενα αφιέρωμα στις μικρές ορεινές μας πατρίδες.

7 σχόλια:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Για το πρώτο μέρος δεν τα είπαμε; Ότι η κρατική βία είναι η χειρότερη; Ότι η Ελλάδα κυβερνάται με την παρόρμηση κι όχι με το Νου, (Διαβάζετε και κανένα δικό μου ποστ) και τέλος ότι αν το κλειδί για μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η ακριβής εφαρμογή των νόμων προς όλες τις κατευθύνσεις, οι ΅Ελληνες έχουν την αντίληψη πως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται... στους άλλους!!!

Για το δεύτερο μέρος: Αν και νησιώτης, (Λέσβιος) αγαπώ πολύ την Ήπειρο, τις μουσικές της, τους ανθρώπους της και τον αγαπημένο ποιητή και φίλο Μιχάλη Γκανά. Με μεγάλη χαρά θα ερχόμουν στην Τεχνόπολη να απολαύσω όλα αυτά τα δρώμενα, αλλά μέλος της οικογένειάς μου έχει γενέθλια και θα γιορτάσω τα γενέθλια με ένα σπιτικό γλέντι. Τώρα για το βιβλίο της κ. Κουτσοκώστα. Δεν κατάλαβα ποτέ μου όλον αυτόν τον χαβαλέ στην παρουσίαση (δυστυχώς συνηθίζεται πολύ) ενός βιβλίου: Θα μιλήσουν και ένα και δύο και τρεις και τέσσερις θα προλογίσει,θα χαιρετίσει, θα συντονίσει....και πάει λέγοντας. Όλο αυτό είναι αποτρεπτικό στον επισκέπτη και άν έχει πρόθεση όλη αυτή η διαδικασία να εντυπωσιάσει, θα το καταφέρει μόνο σε όσους δεν διαβάζουν και εντυπωσιάζονται απ' το πανηγύρι. Οι άλλοι που ξέρουν απ' αυτά και διαβάζουν, απλά θα μειδιούν αν είναι αναγκασμένοι για οποιουσδήποτε λόγους να παρευρεθούν. Προσωπικά οι μόνες εκδηλώσεις που αποφεύγω είναι αυτές, όπου ένα βιβλίο το παρουσιάζουν, προλογίζουν, συντονίζουν, χαιρετίζουν, 10 άνθρωποι , ώστε να μη μοιάζει πια με ένα πολιτιστικό δρώμενο αλλά με μια γιορτή παραγόντων, όπου το βιβλίο περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού υπερτερεί ο χαβαλές...

VAD είπε...

Αμάν,θα χάσω Πετρο Λούκα;
Περιμένω ανάρτηση απ'την εκδήλωση,πιες κι ένα τσίπουρο για μένα!
Πάμε στα κλαρίνα....

doraF είπε...

@ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Διάβασα με προσοχή τα σχόλια σας.
Ναι, δεν έχω παεραλείψει να ενημερώνομαι συνεχώς από τις αναρτήσεις σας, από την πρώτη σας επίσκεψη και μετά στον "χώρο" μου.

-Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο το ότι η χώρα μας κυβερνάται με την παρόρμηση και όχι με το νου, αλλά και οι συντηρητικές ,κυνικές, πολιτικές που εφαρμόζονται.
Και συνεπικουρούμενοι από την προπαγάνδα των ΜΜΕ , εξευμενίζουν και καθηλώνουν τους " νοικοκυραίοις" εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των ιδεών και της αλλαγής.
- Για το δεύτερο μέρος,χαρά μας θα ήταν να παρευρίσκεται ,πόσο μάλλον , που είστε άνθρωπος των γραμμάτων με φωνή καθόλου βολεμένη!
Συμφωνώ μαζί σας για τις παρουσιάσεις με τους κάθε λογής "ειδικούς" "επώνυμους" και όλα τα δρώμενα, που καλούν το κονό να παρευβρεθεί.
Αλλά έστω και έτσι δεν είναι θετικό , το ότι κάποιοι άνθρωποι΄, που ίσως δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το βιβλίο και την γραφή , θ΄ ερθουν , θ΄ ακούσουν κάτι διαφορετικό από τα καθημερινά, θα συναντηθούν με τον χώρο του πνεύματος...
Εμείς οι Ηπειρώτες μέσα από την Πανηπειρώτικη και τις παρουσιάσεις βιβλίων Ηπειρωτών συγγραφέων, που αναλαμβάνει πολύ συχνά, γνωρίζουμε πράγματα κοντά στον άνθρωπο και τον πολιτισμό του, αγωνιστές της Αντίστασης, που μας κάνουν υπερήφανους κ.α
Τωρα τα τύμπανα και οι παράτες γενικά ας έλειπαν, αλλά όμως εδώ θα χαρούμε έκθεση φωτογραφιών του Μπαλάφα, θα ακούσουμε Ηπειρώτικο μοιρολόι, με ένα τσιπουράκι συνοδεία, θα ανταμώσουμε πατριώτες.
Ας μας συγχωρήσετε λοιπόν, παρόλο που συμφωνούμε με τις θέσεις σας.
Υ.Γ.
Να είστε καλά και να ανταμώνετε σε όμορφες γιορτές.

doraF είπε...

@vad ,
θα πιώ και για σένα, νάσαι σίγουρος φίλε μου, ακούγοντας ηπειρώτικα.
Ξέρεις τι λένε εκεί στα μέρη μου , όταν παίζει ηπειρώτικο κλαρίνο και δει μοιρολόι, τ΄αηδόνια σωπαίνουν και αφουγκράζονται!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@doraf
Καλή μου Ντόρα δεν έχω καμιά αντίρρηση ότι η χώρα μας κυβερνάται με συντηρητικές και κυνικές πολιτικές. Εδώ όμως δεν λειτουργούν ούτε οι θεσμοί. Είναι φυσικό σε μια κοινωνία να μην πιστεύουμε στα ίδια. Όμως αν κάναμε χρήση του κοινού Νου, θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια συμφωνία σε βασικούς άξονες, όπως: Παιδεία, υγεία και κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Όμως συχνότατα το θυμικό, η παρόρμηση, υποκαθιστούν το Νου για να τα κάνουν θάλασσα, σε πράγματα που απαιτούν ψύχραιμη και πρακτική σκέψη. Πόσες φορές η Αστυνομία λειτουργεί με το θυμικό, υποβαθμίζοντας τον εαυτό της και κάνοντας κακό στην κοινωνία; Πόσες φορές η κυβέρνηση δεν δρα σύμφωνα με τις συγκυρίες, τις δημοσκοπήσεις της στιγμής, ενώ θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο και μια σταθερή πορεία για κάθε πρόβλημα; Ο δημ. υπάλληλος όταν δεν είναι στα κέφια του, σας ξαποστέλνει ή όχι για να βρει την ησυχία του; Οι περισσότεροι νόμοι (ειδικά του κώδικα οδικής κυκλοφορίας) έχουν καταντήσει κουρελόχαρτα επειδή βαριούνται να τους εφαρμόσουν τα δημόσια όργανα π ή όχι; (που να τρέχω τώρα;;) Το θυμικό, ή παρόρμηση. Ποια θα ήταν η εικόνα της χώρας αν τηρούνταν όλοι οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις; Ποια θα ήταν η εικόνα της χώρας αν οποιαδήποτε κυβέρνηση είχε σχέδιο και σταθερή πορεία στο πρόγραμμά της κι ας μη πιστεύαμε εμείς σ' αυτό; Ελπίζω να έγινα σαφέστερος τώρα.Κι εγώ είμαι περήφανος καλή μου Ντόρα για την εθνική μας αντίσταση , είμαι υπερήφανος και για το μούλο, το γιο της καλογριάς, το Γεώργιο Καραϊσκάκη! Αλλά δεν μου φτάνουν οι περηφάνειες. Πρέπει να προχωρήσει η χώρα, πρέπει να αλλάξουν οι δομές της, πρέπει να σπάσουν κατεστημένα, πρέπει ο νόμος να γίνει Ο ΘΕΟΣ της χώρας και της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ξοδέψω την ενέργειά μου λοιπόν σ' αυτήν τη κατεύθυνση κι όχι να κανακεύω συνεχώς την περηφάνεια μου γι αυτούς που θαυμάζω. Και μεταξύ μας: Και η αριστερά έχει τις ευθύνες της για την κατάντια μας. Δεν θέλω να αρχίσω διάλογο γι αυτό. Θα πω όμως ένα βασικό σφάλμα που κάνει η αριστερά και κοστίζει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα: Συγχέει το δικαίωμα με τη δυνατότητα! Δηλαδή: Έχω το δικαίωμα να γίνω αστροναύτης. Μπορώ όμως; Έχω δηλαδή τη δυνατότητα; Δεν μπορούμε λοιπόν να γίνουμε όλοι αστροναύτες ακόμα κι αν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Θα γίνουμε εκείνο που μπορούμε. Μήπως δεν χαϊδεύει η αριστερά τ' αυτιά των συντεχνιών - καθηγητων, μαθητών και φοιτητών (δηλαδή το θυμικό τους) για να μην αλλάξει τίποτα στο σύστημα, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θέλει ξήλωμα εκ βάθρων και ότι τα πτυχία σε λίγο θα είναι κατάλληλα για να κάνουν διανομή πίτσας οι κάτοχοί τους;; Πονεμένες ιστορίες. Εγώ δεν σας μιλώ εξ ονόματος οιουδήποτε κόμματος, γιατί πιστεύω ότι ο (συνειδητοποιημένος) πολίτης πρέπει να διαμορφώνει την ιδεολογία του κόμματος κι όχι το κόμμα να καπελώνει ιδεολογικά και ετοιματζίδικα τον πολίτη. Όλοι όταν έρθει η ώρα κάπου αποθέτουμε την ψήφο μας, αλλά ο πολίτης είναι ή πρέπει να είναι πάνω απ' όλα, για τον οποίο υποτίθεται και ότι κόπτονται όλα τα κόμματα......
Τώρα για τα βιβλία και την παρουσίασή τους γνώμη μου είναι και δεν θέλω προς Θεού να πω ότι είναι η μόνη σωστή, (μακριά από μένα αυτά)αλλά είναι η γνώμη μου και την λέω μήπως και αντέχει στη λογική και γίνει από κάποιους αποδεκτή: Η κάθε παρουσίαση βιβλίου (Μιλώ μόνο γι αυτήν)πρέπει να στοχεύει στην ουσία: Που είναι να ειπωθούν λίγα και καλά, ώστε κάτι να μείνει στο μυαλό του κοινού, που ίσως του ελκύσει και το ενδιαφέρον να αγοράσει το βιβλίο που παρουσιάζεται.Να διαρκέσει τόσο χρόνο η παρουσίαση του βιβλίου ώστε να πει το κοινό από μέσα του φεύγοντας: Ας είχε ακόμα λίγο..Τότε η παρουσίαση θα είχε πετύχει! Όλα τα άλλα είναι περιττά και αποσπούν τη προσοχή του κοινού από την ουσία.
Θα ήθελα να ήμουν όμως σήμερα να ακούσω τον Πετρολούκα και τους συνεργάτες του να δω την έκθεση φωτογραφίας και να πιω το υπέροχο Ηπειρώτικο τσιπουράκι με κανένα μεζέ. Κρίμα. Έτυχε ανάποδα η μέρα.Άλλη φορά να μ' έχεις υπ' όψη σου.
Αν γνωρίζεις την Άννα Μπορατζή - θώδα, να της δώσετε εκ μέρους μου ένα φιλί. Και κάτι ακόμα: Είμαστε διαδικτυακοί φίλοι και συνομιλητές. Το όνομά μου είναι Φαίδων και σέ παρακαλώ να μου μιλάς στον ενικό. Καλή διασκέδαση.

barel είπε...

Doraf την έχασα και αυτή την επίσκεψη που μας ενημερώνεις. πάντα αργοπορημένος .αλλά ευτυχώς δεν έχασα τις δικές σου σκέψεις και του Φάιδων.

dyosmaraki είπε...

Dora μου αργοπορημένα διάβασα την πρόσκλησή σου για την εκδήλωση. Κρίμα. Αγαπώ ιδιαίτερα την Ηπειρωτική μουσική αλλά και τις παλιές φωτογραφίες. Ακόμη περισσότερο αγαπώ όπως θα γνωρίζεις τις όποιες εκδηλώσεις σχετικά με τον λαϊκό πολιτισμό.
Ισως την επόμενη φορά να σας προλάβω.
Καλό ΣΚ εύχομαι
ΥΓ. Μας λείπεις, εύχομαι να είσαι καλά