Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8/2/2009









Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών που έχει στην δύναμή της 400 οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, διοργανώνει την ετήσια καθιερωμένη πανηγυρική πολιτιστική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 10.30 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.
Η εκδήλωση την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και η πολιτική ηγεσία του τόπου με την ηπειρωτική Α’ βάθμια και Β’ βάθμια αυτοδιοίκηση, φέτος είναι αφιερωμένη στην Ηπειρωτική Στέγη.
Εκατό περίπου χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την χώρα συμμετέχουν στην εκδήλωση και αποτελούνται κυρίως από νέους και παιδιά, ηπειρωτόπουλα, μαζί με σολίστες της Ηπειρωτικής παραδοσιακής μουσικής, που θα συνοδεύσουν κορυφαίοι Ηπειρώτες τραγουδιστές και παρουσιάζουν ένα τρίωρο υπερθέαμα, που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
Αναμένεται η προσέλευση των συμπατριωτών μας και φίλων της Ηπείρου να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κατακλύζοντας για άλλη μια φορά τις κερκίδες του Σταδίου.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα επιβραβευθούν ηπειρωτικοί φορείς και πρόσωπα για την προσφορά τους.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου και ο Δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

4 σχόλια:

VAD είπε...

Πάλι πάμε στα κλαρίνα;Μα τι χάνω βρε παιδί μου!

Καλά να περάσετε...

Καλό μήνα...

doraF είπε...

VaD καλώς σε βρίσκω.

Εχω προσθέσει και ένα μοιρολόι για την αρχή.
Το έχω ξαναγράψει οι Ηπειρώτες αρχίζουν στις συναθροίσεις τους είτε πρόκειται για χαρά , είτε για λύπη ,με ένα μοιρόλόι!
ΚΑΛΌ ΜΗΝΑ και σε σένα φίλε μου.

barel είπε...

Το έχασα και εγώ. Α ρε λεβεντομάνα Ήπειρος.Όσο για το μοιρολόι είναι εντυπωσιακό μάλλον ξορκίζουν το κακό με αυτό το τρόπο ή δείχνουν τη ματαιότητα της ζωής. Αν γνωρίζεις doraf το λόγο με ενθιαφέρει πολύ να μάθω.Καλό μήνα

doraF είπε...

φίλε barel,θα προσπαθήσω να σου απαντήσω με ότι λέγεται στην ήπειρο.

Το ηπειρώτικο μοιρολόι ξεκινάει τη χαρά και την λύπη , γιατί οι άγονες και μάλιστα οι ορεινές πατρίδες άδειαζαν από τους κατοίκους τους, που παίρνανε το δρόμο της ξενητειάς και της σκληρής επιβίωσης.
Ο ξεριζωμός από την πατρογονική εστία και η μετανάστευση πολλών ηπειρωτών, σχεδόν κάθε σπίτι είχε και κάποιον ξενιτεμένο, έκανε την ήπειρο να αρχίζειτο γλέντι και να λυπάται με το μοιρολόι,στη θύμηση των αγαπημένων ξενιτεμένων.
Επίσης οι μαρτυρίες για την δημιουργία των στίχων του μοιρολογιού καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινής ζωής, γέννηση, θάνατος , γάμος, καλλιέργεια της γης, επιβίωση στην άγονη επαρχία , η οικογενειακή ζωή , ο πόλεμος, η κατοχή , η μετεμφυλιακή τρομοκρατία, όλα αυτά με την πεντατονία τραγούδησαν " τι τράβηξαν τούτα τα χέρια Χειμώνας και τα Καλοκαίρια"