Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008









"Πρόκειται για ένα βιβλίο . του Χ. Νικολουτσόπουλου, που είναι γραμμένο με αγχωτικό τρόπο, όπως ήταν και οι συνθήκες σε ψυχιατρεία και φυλακές, τις οποίες βίωσε ο συγγραφέας.
Στο βιβλίο παρουσιάζεται γυμνός απέναντί μας , διηγώντας μας τα πάθη του με ωμότητα και αυτοσαρκασμό, καταγγέλοντας ένα άθλιο μη- σωφρονιστικό σύστημα.
- Να κρίνουμε εμείς που είχαμε μείνει άφωνοι - αγανακτισμένοι και θυμωμένοι με την υπόθεση αυτή .
- Να κρίνουμε τόσο τον ίδιο, όσο και τους διώκτες του, τους εξουσιαστές του συστήματος, τα τηλεοπτικά τσακάλια , τους ανθρωποφύλακες, όπως ο ίδιος γράφει."

Γιάννης Πανούσης. Καθηγητής Εγκληματολογίας.

-"Τις άθλιες συνθήκες της καθημερινής συμβίωσης και επιβίωσης καταγράφει με μια αξιοσημείωτη αμεσότητα,λογοτεχική και πραγματιστική , ο Χρήστος Νικολουτσόπουλος.
Το ντοκουμέντο αυτό( που καλά θα΄ταν να το διαβάσουν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας, Πολιτισμού και βέβαια η Επιτροπή κατά της Απάνθρωπης Μεταχείρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης) αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι προέρχεται από έναν άνθρωπο που βίωσε έναν τρίτο κόσμο στο τμήμα Μεταγωγών και που παραλίγο να βρεθεί στον " άλλο κόσμο" όταν θέλησε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Θέλω να ελπίζω ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, το ρόλο των ΜΜΕ, τις διαπλοκές και τα λάθη, το βιβλίο αυτό θα ενταχθεί στις μαρτυρίες για ένα άθλιο μη- σωφρονιστικό σύστημα."

Σπύρος Τζουβέλης(Τζουβελόπουλος)& Νομικός, λογοτέχνης και βιβλιοκριτικός.

"Η ανάγνωση του βιβλίου αυτού με επηρέασε βαθύτατα.
Είναι πραγματικά συναρπαστικό και συγκλονιστικό.Με εξαιρετική εκφραστική δύναμη και ευστοχία περιγράφονται οι φοβερές προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα στο Ψυχιατρείο του Αιγινήτειου, καθώς και στις φυλακές και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού.Αυτές οι σελίδες είναι αιματηρά ρεαλιστικές , αντάξιες των πιο μεγάλων συγγραφέων.
Υποβάλλουν την οδυνηρή και αβάσταχτη ιδέα καθόδου σε μια φρικτή κόλαση , που ούτε ο Δάντης είχε φανταστεί.
Με το βιβλίο αυτό , εκτός απ΄όλα τ΄αλλα, ο συγγραφέας τολμά να βγει μπροστά από κάθε άλλον, και να καταγγείλει θαρραλέα τα χάλια και την ευτέλεια της εξαρτημένης, δήθεν δικαιοσύνης , και την έσχατη κατάντια του σωφρονιστικού μας συστήματος.Και τούτο χωρίς να υπολογίζει και να φοβάται τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Τον συγχαίρω ειλικρινά και τον θαυμάζω."

Βασίλης Καρύδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας.

Η φυλακή είναι άγονος πόνος και στείρα οδύνη.
Αυτή τη διαχρονική αλήθεια επικυρώνει ο Χρήστος Νικολουτσόπουλος καταθέτοντας την εμπειρία του στην " κοιλιά του κήτους", η οποία τον συγκλόνισε.
Με λόγο άμεσο, τολμηρό, ανατρεπτικό.
Το βιβλίο ερέθισμα για να λεχθεί καθαρά η αλήθεια.


15 σχόλια:

barel είπε...

Ήμουν στη φυλακή και δε με επισκέφθηκε είπε μια χαρισματική (Θεός για κάποιος) μορφή της ανθρωπότητας. Όντως ο κ. Νικολουτσόπουλος όποιες αμαρτίες και ν τον βαρένουν βρέθηκε στη δίνη της τηλεοπτικής δικαστικής μας δημοκρατίας. Πραοαναγγέλθηκε η συλληψή απο δημοσιογράφο γυναίκα εισαγγελέα για να μετρήσουν τις αντοχές του κοινού. Και η συνέχεια γνωστή...Και ας μη μας φαίνεται οτι όλα αυτά είναι μακριά απο εμάς.

Πρώτα ήρθαν και συλλάβανε τους κομμουνιστές. Δε μίλησα, επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής… Έπειτα, ήρθαν για τους Εβραίους. Δε μίλησα, επειδή δεν ήμουν Εβραίος… Μετά συλλάβανε του εργάτες, μέλη συνδικάτων. Δε μίλησα, επειδή δεν ήμουν συνδικαλιστής. Ύστερα, ήρθαν για τους καθολικούς. Πάλι δε μίλησα, επειδή ήμουν προτεστάντης… Αλλά στο τέλος, όταν ήρθαν να πιάσουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς, για να μιλήσει…
Μ. Νιμάιλερ

doraF είπε...

@ barel χαίρομαι για την επίσκεψή σου και την κατάθεση της άποψής σου.
&
"Αλλά στο τέλος, όταν ήρθαν να πιάσουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς, για να μιλήσει…
Μ. Νιμάιλερ
Για τον λόγο αυτόν, που τόσο παραστατικά μας μεταφέρεις ,μέσα από τα λόγια του "Μ.Νιμάιλρ" 'εβαλα την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου και τις δηλώσεις των καθηγητών ποινικολόγων κα λογοτεχνών κριτικών.
Ευχαριστώ, γιατι είχα ένα μικρό προβληματισμό!!!

Ανώνυμος είπε...

Είχα καιρό να επισκεφθώ το blog σου και το βλέπω παραγωγικότατο και με αλλαγές
1.δεν μου άρεσε η εικόνα στο προφίλ σου (το κοριτσάκι με τα σπίρτα)
2.:Ως τι προβάλλεται το βιβλίο του ( αυτοκτονικού ιδεασμού ) ? Έγινε ο ειδικός να περιγράψει το σωφρονιστικό σύστημα ο πρώην νομικός σύμβουλος της Γ.Σ.Ε.Ε η θέλει να κοινωνικοποιήσει την προσωπική του περιπέτεια ?
Θυμάμαι την περίπτωση του Αρη Δαβαράκη (ποιητής- στιχουργός) που αδίκως έμεινε στη φυλακή πάνω από ένα χρόνο κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.
Ε σίγουρα με συγκίνησε περισσότερο και δεν χρειάστηκε να γράψει βιβλίο γι αυτό.
Ελπίζω στο βιβλίο του να γράφει γιατί τον έκανε πέρα και δεν τον στήριξε η ΓΣΕΕ,
γιατί τον κατήγγειλαν οι απολυμένες καθαρίστριες ,γιατι εκμεταλλεύτηκε την Τσέκου κλπ. Εν κατακλείδι δεν νομίζω ότι θα το διαβάσω.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Οι συνθήκες στις φυλακές, είναι πραγματικά άθλιες και αυτό καταγγέλεται εδώ και δεκαετίες, ενώ τα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς πολιτείας είναι δυσανάλογα μικρά ως προς την κόλαση των φυλακών και ασφαλώς δεν περίμενα το βιβλίο του Νικολουτσόπουλου για να το ανακαλύψω σα να ανκάλυψα επιτέλους την Αμερική ούτε και κανείς άλλος υποθέτω. Αν μπορούσα να κάνω μια ερώτηση στο συγγραφέα του βιβλίου,θα ήταν:Τί έκανε ο ίδιος ως νομικός για τις συνθήκες των φυλακών κατά τη διάρκεια της νομικής του καριέρας και πριν μπει ο ίδιος στη φυλακή;;;
Αγαπητέ μου Barel, συγχωρέστε με αλλά δεν κατάλαβα το λόγο που παραθέσατε το ΠΕΡΙΦΗΜΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ κείμενο του Niemeiler και που αναφέρεται στη ναζιστική εποχή. Μήπως υπαινίσεσθε ότι κακώς συνελήφθη και φυλακίστηκε ο Νικουλουτσόπουλος και ότι θα έπρεπε να αντιδράσουμε στη σύλληψή του;; Αν ναι, τότε δεν διαφέρει η γνώμη σας από εκείνων που τον καταδίκασαν εκ προοιμίου. Ας περιμένουμε τη δίκη του, να δούμε, αν έπρεπε να συλληφθεί ή όχι. Προσωπικά, πέραν από τα όσα δημοσιεύτηκαν γι αυτόν, γνωρίζω το βίο και την πολιτεία του στην Γ.Σ.Ε.Ε από εργαζομένους που του ζήτησαν βοήθεια, νομική συμβουλή ή προστασία. ΔΕν εκφράζω άποψη γι αυτόν όμως, αφού η υπόθεσή του εκκρεμοδικεί. Σκέπτομαι όμως με αληθινό ενδιαφέρον, τον ανώνυμο πολίτη του πλήθους που θα δικαστεί δίχως δημοσιότητα και συμπαράσταση εγκληματολόγων και που ενδεχομένως οι δικαστές να ασκήσουν πάνω του όλη την αυστηρότητα για να μάθει τι εστί δικαιοσύνη... Για τον Νικουλουτσόπουλο μην ανησυχείτε. Πέρα από τις άκρες που έχει, τον προστατεύει και η ίδια η δημοσιότητα που προανήγγειλε τη σύλληψή του όπως λέτε. Τέλος: Υποτίθεται ότι απέναντι στη δικαιοσύνη όλοι είναι ίσοι. Κάποιοι όμως είναι πιο΄... ίσοι από τους άλλους.

VAD είπε...

Γνωρίζω λίγα για τον άνθρωπο,παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αντικρουόμενες απόψεις οι οποίες εκφραζονται ήδη στα σχόλια των επισκεπτών σου,κάποιο συμπερασμα θα βγάλω.

barel είπε...

Σίγουρα ο Νικολουτσόπουλος ο οποίος είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω έχει τις ευθύνες του. Γνωρίζω για τις υποθέσεις των εργαζόμενων και τον τρόπο που τις χειρίστηκε. Αυτό όμως που με προβληματίζει εδώ και καιρό είναι αυτή η δικαστική -τηλεοπτική τρομοκρατία που του επιβλήθηκε. Το ίδιο δεν έγινε και με την Τσέκου. Ένιωθα οτι τους έβαλαν φυλακή για να τους τιμωρήσουν, να μη μιλήσουν για όσα γνωρίζουν για το γενικό και όχι με πρόθεση να αποδοθεί διακιοσύνη. Πρώτα έρχεται η προαναγγελία απο τα κανάλια και μετά η φυλακή.Το ίδιο πήγε να συμβεί και με τον Θέμο Αναστασιάδη που όλοι μίλαγαν για κακούργημα και μόλις πούλησε την εφημερίδα του σε γνωστό εκδότη τότε σαν μια ομπρέλα να τον προστάτευσε. Αυτή η δημοκρατία με ενοχλεί και νομίζω οτι έχει περιθώρια να γίνει και επικίνδυνη. Σε αυτή τη πρακτική ενός άτυπου διευθυντηρίου αποσκοπούσε η παράθεση του Νιμάιλερ και όχι στον ίδιο τον Νικολουτσόπουλο ο οποίος πλήρωσε τα λάθη του.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα..
1.Συμφωνω με την αποψη του papsera για το σχολιο της φωτογραφιας.
2.οσον αφορα την παρουσιαση του βιβλιου ας το διαβασουμε πρωτα να δουμε τι καταγγελει αυτος ο ανθρωπος που εκανε 3 αποπειρες αυτοκτονιας και εζησε την κολαση του δαντη στο μεταγωγων και στις φυλακες..
3.Τι εχει να πει για την ανθρωποφαγια των ΜΜΕ που φτιαχνουν ιστοριες και θυματα και μετα τα κατασπαρασουν..
4.Απ ολη αυτη την ιστορια,δλδ πιστευετε,χωρις να θελω να γινω συνηγορος κανενος,οτι μονο ο συγγραφεας του βιβλιου επρεπε να πληρωσει και η ιστορια ολη να μεινει στα αζητητα??

doraF είπε...

φίλε papsera άργησα ν΄απαντήσω,"ειλημμένες υποχρεώσεις" βλέπεις.
Αρχίζω λοιπόν πρώτα με την φωτογραφία, που δεν σου άρεσε.
Την παρομοίασες σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα , τι πιο ωραίο να θυμηθούμε το παραμύθι του ΑΝΤΕΡΣΕΝ μέρες που έρχονται;
Αλλά αν δεν σας αρέσει φίλοι μου να την αλλάξω ξανά.
Πεστε μου τι θα σας άρεσε!
Στα πιο σοβαρά τώρα.
Δεν ανάρτησα τις απόψεις για το βιβλίο του Νικολουτσόπουλου για κανένα άλλο λόγο , παρεξ τούτου και για τα καταγγελόμενά του.
- Στην παρουσίαση που
έγινε ο Γιώργος Βότσης, που είχε τον συντονισμό ξεκίνησε με ένα Ηπειρώτικο Μοιρολόι, λέγοντας ,ότι στην πατρίδα μας, είτε χαρά έχουμε, είτε θρήνο ξεκινάμε πάντα μ΄ενα μοιρολόι.
Τι μοιρολογούμε ,είπε, την χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, κ.τ.λ., που σε τούτη την περίπτωση σαν ύαινες κατασπάραξαν τον εργατολόγο - συγγραφέα...
Την άλλη περίπτωση που αναφέρεις, δεν την γνωρίζω σ΄ολο το πλάτος και μήκος της, αλλά αν σύρθηκε ένας αθώος στη φυλακή ,μαζι να φωνάξουμε.!
Καλησπέρες

doraF είπε...

@ φαίδων θεοδοσίου, διαβασα με προσοχή τα σχολιά σας και τις ενστάσεις σας.
Εγώ ένα βιβλίο - κραυγή, αν θέλετε για το άγριο σωφρονιστικό σύστημα, την εκμηδένιση του κρατούμενου στα ψυχιατρεία και την κατασπάραξη του εκάστου υποψήφιου "θύματος" από τα ΜΜΕ,παρουσίασα.
Μια παραπάνω φωνή για όλα αυτά που συμβαίνουν και μας οργίζουν, όπως γράφει και ο φίλος barel.
Και σε σας θα πω κάτι που είπε ο συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου Γίωργος Βότσης.
"Μας κάλεσε όλους να θυμηθούμε την ιστορία μέσα από μια ταινία * Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλούμ*
και να την προβάλλουμε σε περιπτώσεις σημερινές....
Την καλησπέρα μου.

doraF είπε...

@vad σε καλησπερίζω στο μακρινό,αλλά και τόσο κοντινό,λόγω διαδικτύου Σ.....
σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις στη σελίδα μου και τα σχόλιά σας.
Γράψαμε αρκετά, εγώ βέβαια πήρα και το βιβλίο στην φορτισμένη συγκινησιακά παρουσίασή του.
Πιστεύω καθένας με τα επιχειρήματά του και τις αλήθειες του να βοήθησε για την ετυμηγορία σου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@doraf
Κατ' αρχήν καλή μου doraF , το όνομά μου είναι Θεοφίλου και όχι θεοδοσίου. Μπορείτε να το δείτε καθαρά πάνω από το σχόλιό μου.
Ας έρθω και στο σχόλιό σας: Εγώ δεν σας έψεξα για την ανάρτησή σας. Δικαίωμά σας είναι να κάνετε ότι θέλετε φτάνει να μου αναγνωρίζετε και μένα το δικαίωμα να καταθέσω τη γνώμη μου στο Βλογκ σας. Αν θέλετε οπωσδήποτε να συμφωνούμε , τότε δεν είμαι ο κατάλληλος συνομιλητής σας. Παραμένω σταθερός στις απόψεις που εξέφρασα και θεωρώ τουλάχιστον αστείους τους ΠΟΜΠΩΔΕΙΣ εξωραϊσμούς που επιχείρησε ο κ. Βότσης για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Να σας τονίσω ότι εγώ δεν εκπροσωπώ κανέναν παρά μόνο τον εαυτό μου.

doraF είπε...

@ ανώνυμε ευχαριστούμε για την κατάθεση των απόψεων σου στο θέμα συζήτησής μας.
Συμφωνώ μαζί σου να διαβάσουμε το βιβλίο,μια φωνή που τα βίωσε από τα μέσα και με δραματικό τρόπο είναι όπως λεέι και ο εγκληματολόγος Πανούσης και Καρύδης μια "μαρτυρία " ,μια βουτιά "στην κοιλιά του κήτους".

doraF είπε...

@φαίδων θεοφίλου , ζητώ την επιείκιά σας για το λάθος του επωνύμου σας!
Χαρά μου να τιμάτε το blog το δικό μου, με τον λόγο σας, τις απόψεις σας και τα σχόλιά σας.
Θα λυπηθώ αν διατύπωσα κάτι άλλο από βιασύνη ή μη επεξεργασία καλύτερη του λόγου μου.

Γεφυριστές είπε...

Dora, ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το έβαζες εδώ θα το προσπερνούσα στα βιλιοπωλεία.

Μια αλήθεια ακόμη είναι ότι δεν χρειαζόταν να πάει ο κ. Νικολουτσόπουλος φυλακή για να διαπιστώσουμε την αθλιότητα και αυτου του συστήματος στη χώρα μας το οποίο συντηρούν όλοι..πολιτικοί, νομικοί, ΜΜΕ κ.ά.

Επίσης για να σου ξαναπώ μια αλήθεια, ούτε αλαλία, ούτε αγανάκτηση ούτε θυμό ένιωσα από την υπόθεση αυτή.

Βλέπεις έχω δει πολύ σοβαρότερα περιστατικά στη ζωή μου. Εξαθλιωμένους ανθρώπους να προσπαθούν να κάνουν παράπτωμα ή να χτυπήσουν ή να παραστήσουν κρίση για να φυλακισθούν ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο για ένα κρεβάτι κι ένα πιάτο φαγητό.

Φυσικά ο κ. Νικολουτσόπουλος έζησε την προσωπική του περιπέτεια και καλώς έπραξε και την κατέγραψε εφόσον ασπάζεται την άποψη ότι μόνο αν "πάθει" κάποιος επώνυμος μπορεί να δοθούν λύσεις.

Κι εσύ καλά έκανες και το έθεσες ως θέμα γιατι προκάλεσες διάλογο σοβαρό.

Να ΄σαι καλά

doraF είπε...

@Αλέκα
η τοποθέτησή και τα σχόλια σου συμβάλλουν αρκετά στον διάλογο και τον προβληματισμό,
πράγμα τόσο απαραίτητο στο άνυδρο τοπίο των ελαφρών και των εύκολων.
Καλή Κυριακή να έχετε.