Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

κλειστόν λόγω μελαγχολίας




κλίκ εδώ!

Μου τη δίνει για τα καλά, στόχος της σφαίρας είσαι και εσύ!






Παράτα με, ρε μάνα. Τι να προσέξω; Από ποιόν να φυλαχθώ;




ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

Από τους Κουμή, Κανελλοπούλου και Καλτεζά στον 15χρονο μαθητή

Ο 15χρονος Αλέξανδρος Ανδρέας Γρηγορόπουλος, που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου νεκρός στα Εξάρχεια από τα πυρά του ειδικού φρουρού, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των πολιτών-θυμάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αστυνομικοί «πιστολέρο» έχουν βαρέσει στο ψαχνό. Χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 μετά τη δολοφονία του Ηρ. Μαραγκάκη από άντρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Διονύσης Γκούσκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του στο Κοινοβούλιο, ανέφερε: «Φοβούμαστε ότι το επεισόδιο αυτό δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο ούτε έγινε από λάθος. Για πολλοστή φορά αστυνομικοί πυροβολούν από πίσω σε πολύ μικρή απόσταση άοπλο νεαρό...» και επισήμανε σε άλλο σημείο: «Εχουμε εβδομήντα νεκρούς την τελευταία περίπου δεκαετία (σ.σ. 1993-2003)». Ενδεικτική, χωρίς να είναι πλήρης, η καταγραφή που ακολουθεί:

* Τον Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή.

* Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.

* Τον Νοέμβριο του 1985 λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.

* Τον Φεβρουάριο του 1986 ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων, που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.

* Τον Μάρτιο του 1990 στην Πρέβεζα ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.

* Τον Απρίλιο του 1993 ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος σκότωσε εν ψυχρώ τον 25άχρονο σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη σε μπαρ.

* Τον Ιανουάριο του 1994 ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.

* Τον Ιανουάριο του 1996 σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.

* Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.

* Τον Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.

* Τον Αύγουστο του 1998 στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο.

* Τον Οκτώβριο του 1998 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.

* Τον Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.

* Τον Μάρτιο του 2000 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.

* Τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο.

* Τον Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους.

* Τον Δεκέμβριο του 2003 ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο. Μ.Δ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2008

20 σχόλια:

αστυάνακτας είπε...

Το γεγονός μου θυμίζει τη δολοφονία του 16 χρονου και την υπόθεση Μελίστα...επί "σοσιαλιστικού" Πασόκ...μαύρες εποχές...΄να τους μαυρίσουμε κι εμείς να ησυχάσουμε....

VAD είπε...

Γονιός και γω,ακόμα και την αυτοδικία θα συγχωρούσα στους πονεμένους γονείς!
Δεν το παίρνω πισω!Μετά λόγου γνώσεως!

ΥΓ.Το ίδιο σχόλιο γράφω και στ΄άλλα μπλογκ που ασχολήθηκαν με το θέμα

barel είπε...

Όταν η μηδενική ανοχή του Καραμανλή συναντάει το είστε το κράτος του Πολύδωρα τότε η ανεπάρκεια γίνεται επικινδυνότητα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει το δικό της Κάρλο Τζουλιάνι με τη διαφορά ότι λέγεται Αλέξανδρος και ήταν ένα παιδί 15 ετών.

ikor είπε...

Μακρύς ο κατάλογος doraF. Και ίσως χωρίς τέλος...

Άραγε τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων; Τι πλύση εγκεφάλου τους κάνουν;

dyosmaraki είπε...

Είναι πολύ μακρύτερος ο κατάλογος των θυμάτων.
Μόνο μελαγχολία θα πρέπει να μας δημιουργεί....

Σκεπτόμενος είπε...

Η Διάλυση, ο Θάνατος, η Καταστροφή, η Αθλιότητα,είναι τα μέρη ενός κουστουμιού πολυφορεμένου, τρίμμενου, χιλιομπαλωμένου που επιμένουμε να το φορούμε από τις απαρχές της εμφανίσεως μας στη Γη. Το ένστικτο θα μας εμποδίζει να προχωρούμε προς το μέλλον όσο έχει την πρωτοκαθεδρεία. Για σκέψου όμως το Νου. Μόνον ετούτος βρίσκει λύσεις, γιατί πάντα υπάρχουν λύσεις. σκέψου πως ο εξελιγμένος Νους μπορεί να αναλύσει πολύπλοκα προβλήματα που με τις παρούσες δυνατότητες, δεν μπορούμε καν να καταλάβουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς, ανηφορικός μα ανοικτός. Και μοιραία θα τον διανύσουμε μέχρι το επόμενο σταυροδρόμι, εκεί που θα δώσουμε τη σκυτάλη στους επόμενους. Εκείνους που θα κατακτήσουν το Γαλαξία.

saltatempo είπε...

Γαμώ την κοινωνία μου

Χθες το βράδυ οι σφαίρες έπεφταν σαν το χαλάζι οι σερίφηδες
δεν σεβάστηκαν ούτε την κηδεία την πνίξανε στα χημικά.
και σαν να μην έφτανε αυτό την βαριά ατμόσφαιρα επιβάρυνε
η πολιτική ξεφτίλα, το θέατρο που παίχτηκε χτες στα κανάλια
στο όνομα του φοβισμένου νοικοκύρη.
Ο Μάνος πρότεινε να κατέβει ο στρατός!!!
Ο Παυλόπουλος ψέλλισε κάτι για ασήμετρες απειλές
Η Παπαρήγα σαν παπαγαλάκι της κυβέρνησης έδωσε σάρκα και οστά
στον εχθρό, το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
χέρι χέρι και με τον Καρατζαφέρη, την Πιπιλή, τον Ντινόπουλο
και το « σοβαρό» δελτίο του mega(μιλάμε για πολιτική αλητεία )
Εεε ρε Πρετεντέρης που μας χρειάζεται για να συμμορφωθούμε….
Ζούμε ένα θέατρο παραλόγου και πολιτικής αμετροέπειας.
Την αδυναμία των συντηρητικών κομμάτων (δεξιών και αριστερών )
να αναλύσουν το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.
Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει την δικιά τους μελαγχολία.
Άλλοι αναπολούν τον στρατό άλλοι τον Στάλιν και τα δελτία
τα target group πελατών για να πουλήσουν διαφημίσεις.
ΟΥΕΕΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Έχουμε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να κάνη
διάλογο ούτε για τα στοιχειώδη είναι διεφθαρμένο και απολίτιστο.
Υπάρχει ανάγκη για ένα φως μια διέξοδο άμεσα αλλιώς
θα σπέρνουμε ανέμους και θα θερίζουμε θύελλες.
Είναι επιτακτικό και αναγκαίο να υπάρξει μια αριστερή πρόταση
χωρίς καθυστέρηση το βάρος πέφτει σε όποιες δυνάμεις
εξακολουθούν να σκέφτονται, υπάρχει λέξεις κλειδιά
όσμωση, διάλογος εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας
πριν είναι πολύ αργά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θ

doraF είπε...

@ astynakta μακρύς και ασήκωτος ο κατάλογος της αστυνομικής βίας , αυθαιρεσίας και καταστολής.
Το ΄80 οι αύρες παραταγμένες στα λουλουδάδικα της βουλής, τσακίσαν την πορεία διαδήλωση και δολοφονούν τον κύπριο Κουμή και την Κανελλοπούλου με τα γκλόμπς.
Ξανά τις επόμενες, φοιτητές και εργαζόμενοι ζητώντας " Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι και να φύγουν παραιτούμενοι"
Αργότερα κατεβαίναμε πάλι αντιστεκόμενοι στην καταστολή ζητώντας ¨"Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και τα ΜΕΑ εδώ και τώρα¨".
Σήμερα μπροστά στην εκτέλεση του 15χρονου μαθητή ,- διαπίστωση- ότι ήταν το χρονικό ενός προαναγγέλοντος θανάτου-.
Θα αλλάξει κάποτε αυτό;
Αγώνας ένάντια σ΄οτι σκοτώνει τη ζωή τους,μας και τα όνειρά τους,μας.

doraF είπε...

φίλε μου vad,
η οργή σου είναι και δική μας.
Η αυτοδικία που αναφέρεις είναι η αντεκδίκηση και σταματάει εκεί , σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Το πρόβλημα και το γνωρίζεις καλά είναι η μαζική καταδίκη και διεκδίκηση για άμεση τιμωρία , διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής, κονδύλια για άμεσα για την παιδεία, υγεία, Κοινωνική ασφάλιση.
Καμιά παραχώρηση σ΄αυτούς που δημιούργησαν την οικονομική κρίση....

doraF είπε...

ikor,
μακρύς ο κατάλογος και δεν λέει να σταματήσει, φέρνοντάς μας μπροστά στην πιο ωμή καταστολή και βία.
Οπως γράφω παραπάνω στον φίλο "αστυάνακτα"που είναι οι εποχές που το κίνημα διεκδικούσε "εδώ και τώρα να καταργηθούν τα ΜΑΤ και ΜΕΑ";
Σήμερα γεμίσαμε¨"ειδικούς φρουρούς " και παντού "σετσιουριτάδες".
Ενιαίο μέτωπο φίλε μου για διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας, μια ς άλλης ζωής.

doraF είπε...

@barel
αντί άλλου σχολίου και επειδή είσαι σκιτσογράφος θα σε παραπέμψω στα σημερινά σκίτσα του Ναυτίλου(Στάθης) στην Ελευθεροτυπία.

doraF είπε...

καλή μας φίλη dyosmaraki δίκιο έχεις για τον μεγάλο κατάλογο των θυμάτων της κρατικής βίας και καταστολής που κάθε μέρα προστίθεται και κάποιος- οι, κακοποιημένοι μετανάστες, κάποιοι με αποκλίνουσα συμπεριφορά , κατά την καθεστυκία αντίληψη κ,ά.
Η θλίψη μας σαν κοινωνία πρέπει να είναιμεγαλύτερη , που δεν σταθήκαμε ικανοί να αποτρέψουμε τον χαμό του 15χρονου μαθητή!!

Ανώνυμος είπε...

"Η θλίψη μας σαν κοινωνία πρέπει να είναι μεγαλύτερη , που δεν σταθήκαμε ικανοί να αποτρέψουμε τον χαμό του "..

Το επαναλαμβάνω κι' εγώ για να "ακουστεί" πιο δυνατά.

Γεφυριστές είπε...

Dora,
όσο στενεύει η μνήμη τόσο η λίστα θα μεγαλώνει

doraF είπε...

saltatempo είσαι οργισμένος,-
είμαστε οργισμένοι,- για ένα σαθρό πολιτικό σύστημα
που είναι πρώτο στη διαφθορά και τη συναλλαγή,την ανεργία .τελευταίο όμως στην παιδεία, την υγεία , την ποιότητα ζωής.

doraF είπε...

@ φιλόσοφε,μιλάς για τα ένστικτα , που δεν έχουν ακόμη λειανθεί από τον πολιτισμό,(αδηφάγο σύστημα ελεύθερης- ασύδοτης αγοράς), την παιδεία , την κουλτούρα και εμποδίζουν να προχωρήσουμε σε άλλες κοινωνίες.
Κοινωνίες ανθρωπιάς , δικαιοσύνης, συμμετοχής, αξιοπρέπειας και ιδανικών .
Καταλαβαίνω ότι όταν αναφέρεις να βάλουμε τον νου -απέναντι στα άγρια ανθρωποφάγα ένστικτα, εννοείς την ποιοτική παιδεία μας, την παίδευση και λείανση του είναι μας ,πέρα από την αγριότητα και τον ατομισμό.
Και γιατί όχι σήμερα οι κατακτήσεις αυτές, βοηθώντας όλοι για το δικαίωμα στο όνειρο !

doraF είπε...

@ Ανώνυμε και η δική σου φωνή- κραυγή μαζί,για τέρμα στην καταστολή και ναι στο δικαίωμα για μια καλύτερη Ζωή.

doraF είπε...

Αλέκα τις μέρες τούτες η μνήμη ανοίγει και ξεδιπλώνει, προσθέτοντας στην αντίδρασή μας και στην τοποθέτησή μας.
Λήθη και απάθεια δεν χωράνε στην κοινωνική αναταραχή που γενικεύεται.

Α χιωτης είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=hf0-KPJpQEg

doraF είπε...

@ Αρη Χιώτη, ευχαριστώ για την διεύθυνση.
Το πέρασα ήδη στην ανάρτησή μου.