Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Μια αιρετική άποψη περί επαναστατικού υποκειμένου

Μια άποψη- τοποθέτηση του
SHOCK OF DAYLIGHT - φίλου που τα λέμε τακτικά
και δεν συμφωνούμε πάντα.




- 0 Πρoτεσταντισμός δεν είναι δόγμα.
Είναι ο οδηγός δράσης της εργατικής τάξης .
Ο Σοσιαλισμός είναι η αντίληψη ότι η εργατική τάξη είναι το δυνητικό επαναστατικό υποκείμενο της ανατροπής του καπιταλισμού ,επειδή είναι ο παραγωγός - δημιουργός του "ανθρώπινου" καπιταλιστικού πλούτου της "ανθρώπινης" καπιταλιστικής κοινωνίας.
- Είναι η ολοκλήρωση του πρoτεσταντισμού, η κοινωνικοποίηση του ανταγωνισμού των αστών, η ολοκλήρωση του καπιταλισμού.
Η αντίληψη ότι η οικονομία είναι η βάση της κοινωνίας, είναι η πραγματικότητα των "επαναστατικών" ρεφορμιστικών κοινωνικών κινημάτων, η πραγματικότητα του σοσιαλδημοκρατικού εργατικού κινήματος.
Χρήμα, χρήμα, χρήμα..., δηλ. Πρoτεσταντισμός- κοινωνικοποιημένος Χριστιανισμός.
- Πρoτεσταντισμός του αστού:
Η εργατική ηθκή του αστού για την σωτηρία του από την αμαρτία.
- Πρoτεσταντισμός του εργάτη, η οικονομική αντίληψη του σοσιαλισμού του Μάρξ για τον άνθρωπο ,σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα επειδή παράγει "κοινωνικό πλούτο " και επιτελεί "κοινωνική εργασία" - και δεν είναι "αστικό παράσιτο", αλλά εργάτης.
Η θεώρηση του ανθρώπου, ως παραγωγικής δύναμης, η αντίληψη ότι "η εργασία απελευθερώνει", η αντίληψη για τον "άνθρωπο που μετασχηματίζει επαναστικά την φύση και τον εαυτό του μέσω της παραγωγικής δραστηριότητας >>.

- Είναι η αντίληψη του αστού για τον εαυτό του ως << ανθρώπινη φύση >> στο πέρασμα από την φεουδαρχία στον καπιταλισμό, και η αντίληψη του Μάρξ για την εργατική τάξη.
Ουσιαστικά, η αντίληψη ότι η μισθωτή δουλεία εμπεριέχει ένα πυρήνα χειραφέτησης μέσω του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής σημαίνει ότι όποιος είναι εργάτης, είναι άνθρωπος, και όποιος δεν είναι εργάτης, είναι παράσιτο.
Μέσα σ΄όλα αυτά, το ότι " θεματοφύλακας του επιστημονικού σοσιαλισμού " - Έγκελς ήταν γιός εργοστασιάρχη είναι μια << ασήμαντη >> μήπως ( <<εργάτης;>> ) λεπτομέρεια....

Το κείμενο γράφτηκε από τον
SHOCK OF DAYLIGHT

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τοn "shock of daylight".
Οι αποψεις του μυριζουν λιγο Μπακουνιν η κανω λαθος????

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Και τα δύο: προτεστανισμό και σοσιαλισμό τα γέννησαν οι ανάγκες των ανθρώπων στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Ο προτεσταντισμός για να σώσει τους πιστούς από τον καθολικισμό που έπαιρνε από τους πιστούς ότι είχαν και δεν είχαν και δίδασκε τη κακομοιριά και τη μιζέρια ως πλεονέκτημα για να πάνε στο παράδεισο. Ο προτεσταντισμός δίδαξε τότε στους πιστούς, ότι ο Θεός θέλει να εργάζονται, με σκοπό να τους δώσει την ευκαιρία να απελευθερωθούν από την εξαθλίωση που τους επέβαλε ο καθολικισμός. Ο σοσιαλισμός γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων "να χάσουν τις αλυσσίδες τους". Τώρα και ο προτεσταντισμός και ο σοσιαλισμός είναι λίγο πολύ στα χάλια που περιγράφει ο συντάκτης του κειμένου. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μάθω τις πολιτικές θέσεις του συντάκτη. Με ποιο τρόπο θα ήθελε ο ίδιος να λειτουργήσει η ανθρώπινη κοινωνία. Με ποιο σύστημα; Ρωτώ ελπίζοντας, χωρίς να κινδυνεύω να χαρακτηρισθώ απόβρασμα της καπιταλιστικής κοινωνίας, αφού δεν διαφωνώ σε όσα λέει. Απλά δεν μου φτάνουν. Εκτός κι αν όλα αυτά αναρτήθηκαν,περίπου, ως περίληψη μιας άποψης που φιλοδοξεί να είναι μια περίληψη ενός πολιτικού δοκιμίου.

Γεφυριστές είπε...

Δώρα, δεν πιστεύω να μην συμφωνήσατε και τώρα; Ξέρεις εκείνο που πάντα με έκανε να ενοχλούμαι αφάνταστα, να νιώθω σκουλήκι κυριολεκτικά ήταν να με θεωρούν κατ΄ εξοχήν παραγωγικό ον. Δεν είναι και λίγο το κακό έτσι; Και ο φίλος τα έγραψε με τον πιο κατανοητό τρόπο που γίνεται. Συμφωνώ και επαυξάνω!
Καλό μήνα