Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Πρωτοπόρα Πρέβεζα


Στην Πρέβεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα χορήγησης υποκατάστατων στους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά νέους της περιοχής.
Συγκεκριμένα χορηγείται βουπρενορφίνη κάθε δυο ή τρεις μέρες στον κάθε χρήστη σκληρών ναρκωτικών που ως τώρα περίμεναν στην ουρά στο Αγρίνιο.
Η δομή λειτουργεί δίπλα από το Νοσοκομείο με το μισό προσωπικό για αρχή ενώ εγκρίθηκε η πρόσληψη κι άλλων ατόμων.
Πάντα η Πρέβεζα ήταν πρωτοπόρα στην υλοποίηση κοινωνικών δομών. Και τους ψυχασθενείς που χρειάζονταν αποασυλοποίηση, η Πρέβεζα τους αγκάλιασε πρώτη.
Κάποιοι τότε φοβόντουσαν πως αν γίνει ο ξενώνας του "Ψυχαργώ" μέσα στην πόλη θα κινδύνευαν οι υπόλοιποι να τους επιτεθούν οι << τρελοί>>.
Τώρα δεν βρίσκεται χώρος δίπλα στο Νοσοκομείο Αρτας για να στεγαστεί πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων γιατί όλοι οι χώροι είναι της Μονής Κάτω Παναγιάς.

13 σχόλια:

Matrix είπε...

Μα πάλι μοναστήρια στη μέση?

Δηλαδή που ζούμε...

Δεν είναι μόνο το Βατοπέ(αι)δι, κάθε νομός έχει τα δικά του.

Καλησπέρα.

ikor είπε...

Μπράβο για τη δράση!

Πάντως δεν κατάλαβα: η μονή δεν παραχωρεί τη γη της για έναν τέτοιο σκοπό;

Ας βάλουν ένα συμβολικό τίμημα και ας παραχωρήσουν μια έκταση.

Το "κέρδος" για την εκκλησία δε μετριέται σε ευρώ...

doraF είπε...

Καλησπέρα φίλε Matrix.
Οντως κάθε νομός έχει και έναν Εφραίμ και ανάλογες ιστορίες με αμύθητες περιουσίες "Ιερών Μονών"!
Και πιστεψέ με κυριολεκτώ όταν λέω Ευφραίμ.
Μόνο που στην Μονή Προφήτη Ηλία Πρέβεζας ο ηγούμενος Ευφραίμ( συνωνυμία) διατηρεί άριστες σχέσεις με το Βατοπέδι.
Επικαλούμενοιη μονή Κάτω Παναγιάς(Αρτα) και Πρ. Ηλία τα "χρυσόβουλα" από την Τουρκοκρατία αξιώνουν πάνω απο 7.000 στρέμματα και τα φιλέτα -άκουσον - άκουσον ΤΟΥ Αμβρακικού.!

doraF είπε...

καλέ μου φίλε ikor ,
οι μονές εκεί ,"Κάτω Παναγιά" Αρτας και "Προφ. Ηλίας" εμφανίζονται να κατέχουν εκτάσεις και ακίνητα πολλών δισ.
Διεκδικούν ακόμη και ολόκληρα νησάκια στον Αμβρακικό (ως και την Κορωνησία ), εκμισθώνοντας λιμνοθάλασσα σε ιδιώτες αλιείς.
Η δε Μονή κάτω Παναγιά φέρεται να έχει αμύθητη περιουσία από αυτοκρατορικά διατάγματα σουλτάνων, παραχωρητήρια πατριαρχών και τελειωμό δεν έχουν δυστυχώς...
Μέχρι και με συρματοπλέγματα περιέφραξαν τη λιμνοθάλασσα Τσουκαλού (Αρτα), αποκλείοντας τους κατοίκους, που ζουν οι περισσότεροι με το ψάρεμα, από τις παραλίμνιες περιοχές!!

απόστολος είπε...

Καλησπέρα...Η εκκλησία στην πρέβεζα έχει μεγάλη ιστορία και μεγάλη περιουσία.Ας το δούνε εκεί οι διάφοροι μπας και αλλάξει κάτι!
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία

Γεφυριστές είπε...

Dora, είναι αυτό που έλεγε ο Παπαγιαννόπουλος ως κράχτης πολιτευτή: Άνω Παναγιά, Κατω Παναγιά, Δώθε Παναγιά, Κείθε Παναγιά... Μην πω και τιποτε άλλο και μας τρέχουν.
Αυτά είναι ζητήματα της Πολιτείας που ενώ έχει την υποχρέωση να τα λύσει κουκουλώνεται κάτω από τα ράσα του παπαδαριού. Τέλος πάντων οι πρωτοβουλίες είναι καλές και η κοινωνία οφείλει να τι στηρίζει. Η περιοχή μου είναι γνωστή για τη συγκέντρωση ψυχιατρείων, φυλακών και λοιπών ιδρυμάτων και έχουμε μάθει να συμβιώνουμε. Τα προβλήματα είναι κυρίως η έλλειψη πόρων για την οργάνωση των κέντρων αυτών. Όπως το γράφεις: με μισό προσωπικό.. πράγμα που μεταφράζεται "εκτός ορίων ασφαλείας". Κι έτσι θα μείνει. Είμαι σίγουρη πια. 26 χρόνια στο ΕΣΥ δεν είδα να αλλάζει τίποτε.
Άκου η μονή κάτω παναγιάς!! Έλεος δηλαδή..
Μπράβο Dora μου και ξανά μπράβο

VAD είπε...

Αυτοί όπου δουν κόλπο να μοιάζει με λιμνοθάλασσα τον βάζουνε στο μάτι!Λιμνοθάλασσα και ο Αμβρακικός;

Καλημέρα ,καλή Κυριακή...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

H Πρέβεζα από τον καιρό της αυτοκτονίας του Κ.Καρυωτάκη και δώθε, είναι πράγματι πρωτοπόρα σε κάθε προοδευτική κίνηση. Τώρα για το παπαδαριό και τις μοναστηριακές Μαφίες, ας βρεθεί κάποτε μια κυβέρνηση να τους βάλλει ένα φρένο και να τους φορολογήσει, ώστε να αναπνεύσουν και οι δύστυχοι μισθωτοί και συνταξιούχοι... Δεν καταλαβαίνω γιατί το ελληνικό κράτος πρέπει να αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις των μονών που στηρίζονται στα χρυσόβουλα του Βυζαντίου, σε ένα ρωμαϊκό κράτος, που μόνο στο τέλος του έλαβε ελληνικό χαρακτήρα; Γιατί να αναγνωρίζει το κυρίαρχο ελληνικό κράτος, διεκδικήσεις που στηρίζονται στα φιρμάνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; (Σ' αυτήν την πρώην αυτοκρατορία οι Μοναχοί έχουν ιδιαίτερη εκτίμηση...) Να δούμε πότε θα απαλλαγούμε από αυτόν τον βραχνά της απληστίας και της φιλαργυρίας, εκείνων που θα έπρεπε να είναι αφοσωμένοι στη νηστεία και στην προσευχή...(Κατά τα δικά τους λεγόμενα βέβαια)

doraF είπε...

@ απόστολε συμφωνώ μαζί σου, αλλά βλέπεις οι μοναχοί καταφεύγοντας στην δικαιοσύνη και δικαιομένοιέφθασαν αλοίμονο , σε κατάσχεση ακόμη και του δημαρχείου Αμβρακικού!
Οπως γνωρίζεις καλύτερα από εμένα, με χρηματοδοτήσεις προβαίνουν
και σε παρεμβάσεις στον αμβρακικό, παρά του ότι προστατεύεται με την συνθήκη Ραμσάρ για το οικοσύστημά του και το φυσικό του κάλλος!

doraF είπε...

@ αλέκα νομίζω ότι στην πατρίδα μου γίνονται κάποιες προσπάθειες προοδευτικές.
Και το ευτύχημα είναι ότι ο κόσμος εκεί δεν σφυρίζει αδιάφορα στα κοινωνικά προβλήματα , ούτε αντιδρά όπως- έξω από το σπίτι μας και όπου θέλει ας είναι-( χρήστες που αργοπεθαίνουν , γιατί δεν υπάρχουν παραρτήματα Οκανα, αποσυλοποίηση ανθρώπων που πέρασαν όλη τη ζωή τους στην εξορία των θεραπευτηρίων .κ.α.)
Οτι αφορά τις μονές και τις τεράστιες περιουσίες τους, δυστυχώς η ιστορία πηγαίνει πολύ πίσω,
επί τουρκοκρατίας, που οι κάτοικοι μετανάστευαν για να τους αποφύγουν και για να μην
πληρώνουν τους φόρους.
Αναγκάσθηκαν τότε να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους στα μοναστήρια, που απολάμβαναν φορολογική ασυλία.
Και έτσι σήμερα επισείουν οι μονές τίτλους και δικαιώνονται στις πρωτόδικες αποφάσεις..

doraF είπε...

@vad καλώς όρισες.
Τίποτα μου φαίνεται δεν μας γλυτώνει, ούτε οι συνθήκες για προστατευόμενες περιοχές, ούτε " Εθνικό Πάρκο", που ανακηρύχτηκε πρόσφατα ο Αμβρακικός.
Το θετικό όμως είναι ότι οι αρχές μας στον τόπο μου διεκδικούν και καταφέρνουν με τη στήριξή μας κάποια πράγματα πρωτοποριακά και ακόμη περισσότερα θαθέλαμε να γίνουν.

doraF είπε...

@ φαίδων θεοφίλου σωστά και " άγια" τα λες.
Επιτέλους κάποτε να υπάρξει η πολιτική βούληση και ας φορολογήσουν τις αμύθητες περιουσίες των Μοναστηριών και της Εκκλησίας!
Τι προσευχές και νηστείες, εδώ μέχρι "οφ σορ" εταιρείες στήνουν για να διαχειρίζονται ευνοικότερα τις περιουσίες τους.
Καλύτεροι στις εργασίες αυτές οι μοναχοί και από τους εφοπλιστές!

απόστολος είπε...

Διάβασε το 12ο φύλλο του Φόρουμ Πρέβεζας για τον Αμβρακικό και για τις διεκδικήσεις της εκκλησίας